VAS-evaluatie

Dinsdag 11 mei organiseert de Koe een avond helemaal gekaderd in het teken van architectuuronderwijs. Het nieuwe koeboekje, een klepper met meer dan 160 pagina’s kritische teksten over architectuuronderwijs, met onder meer het verslag van de studentenenquête, bijdrages van Christophe Van Gerrewey en Maarten Van Den Driessche en uiteraard jullie projecten, wordt voor het eerst aan de ogen van het publiek tentoongesteld en te koop aangeboden. Ook het langverwachte boekje van de Jokerweek zal die avond voor het eerst te koop zijn.

Later op de avond vindt een debat met de vakgroep plaats, ingeleid door een presentatie van de studentenenquête door de Koe en een presentatie van de enquête die onder de alumni verspreid werd door de vakgroep. De panelleden zijn Bart Verschaffel, Rika de Vos, Johan Lagae, Kersten Geers, Pieter Uyttenhove en Arnold Janssens. In het debat legt de koe een aantal stellingen voor aan de vakgroep, die vetrekken vanuit een concreet fenomeen aan de opleiding en een open vraag formuleren naar ideeën om hier op in te grijpen. Zo bijvoorbeeld: “Gegeven de explosie van het studentenaantal in het eerste jaar door het wegvallen van het toelatingsexamen, wat is de rol van een eerste jaar architectuurontwerp?” Na de interventies van het panel worden reacties uit het publiek verwacht. Vòòr de aanvang van het debat zullen de uitgeschreven versies van de verslagen van de studentenenquête door de Koe en de vakgroep ter beschikking gesteld worden, alsook het lijvige document met alle resultaten van de studentenenquête.

Vanaf 18u00 in de Hongaarse en Majolica Zaal. Aanwezig zijn is de boodschap, dit is het moment om in rechtstreeks debat te gaan met de vakgroep over het onderwijs dat we dagelijks krijgen voorgeschoteld!

_________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________
Coming up…koeboekje architectuuronderwijs

Lieve medestudenten,

De Koe heeft opnieuw gekalfd, u hebt alweer een nieuw dlkmagazine in de hand. Niet geheel onverwacht, met de visitatie in zicht, werd het thema van deze klepper ‘architectuuronderwijs’. Een thema waar je even zoet mee bent,
zo blijkt. We zouden in dit voorwoord kunnen overlopen welke teksten er zijn en dat grosso modo eerst de teksten komen die iets zeggen over ons eigen architectuuronderwijs, waaronder het verslag van De Koe op de studentenenquête en een aantal uiterst boeiende interviews met verschillende Plateaubewoners. We zouden kunnen doorgaan en zeggen dat daarop teksten volgen die net naar buiten kijken, en meer vertellen over het reilen en zeilen van de architectuurwereld buiten de Plateau, waarbij we ons niet beperken tot uiteenlopende vergelijkingen met andere onderwijsinstituten, maar we ook over onze schouder kijken, op zoek naar de wortels van architectuuropleidingen. Daaraan zouden we dan moeten toevoegen dat de tweede katern
naar goede gewoonte een samenvatting is van de creatieve uitspattingen van uw medestudent, waaruit u alweer eindeloos inspiratie kan putten voor een volgende opdracht. Uiteindelijk zouden we afsluiten met te zeggen dat voor de tussenbladen en de cover, foto’s zijn gebruikt, zijn die door ons jullie werden toegestuurd met als enige doel: prijken op de cover van dit boekje. Enige tijd geleden lanceerde de Koe een fotowedstrijd, waarbij gevraagd werd het eigen architectuurnest, de Plateau, in beeld te brengen.Uiteraard zouden we daaraan toevoegen dat we iedereen heel dankbaar zijn voor de inzendingen, die naar onze bescheiden mening van heel hoge kwaliteit zijn.

Maar dat doen we niet. Lange voorwoorden zijn vervelend en aan spanning komen we over het algemeen ook niet tekort. Wat we dus eigenlijk alleen willen zeggen is: enjoy!

de redactie
_________________________________________________________________________________________________________________

VAS-evaluatie
Enquête Architectuuronderwijs
een organisatie van de loeiende koe

De studentenbevraging VAS-evaluatie die peilt naar de kwaliteit van het onderwijs aan de vakgroep architectuur en stedenbouw aan de universiteit gent en georganiseerd wordt door de loeiende koe, kan je nog invullen tot het einde van de examenperiode, zaterdag 30 januari 2010. Momenteel hebben al 300 studenten de bevraging ingevuld, wat ook wil zeggen dat er nog 300 andere studenten deze nog niet ingevuld hebben. Ben jij één van deze mensen, vul dan nu de enquête in via webmail of de infosites van bachelor en master in de ingenieurswetenschappen: architectuur op minerva.

http://minerva.ugent.be

en maak kans op een van de twintig boeken die de vakgroep architectuur en stedenbouw en de loeiende koe schenkt aan deelnemers aan de bevraging.

vul nu de enquête in! de link kan je vinden via webmail of via minerva op de infosites van bachelor en master in de ingenieurswetenschappen: architectuur.

Waarom invullen?

0. Grote participatie kan en zal de opleiding Architectuur aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent grondig door elkaar schudden, omdat…

1. Deze enquête is geen onderwijsevaluatie. Anders dan bij de onderwijsevaluaties, georganiseerd door de Universiteit Gent en peilend naar onvredes en klachten binnen één bepaald vak, wordt in deze enquête, georganiseerd door de loeiende koe, de werking van een hele richting geëvalueerd.

2. De resultaten van de enquête vormen een belangrijk document voor de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw als middel om te luisteren naar een volledige populatie architectuurstudenten, en de opleiding aan hun noden, wensen en onvredes aan te passen.

3. De resultaten uit de enquête vormen de stem van de studenten architectuur aan de Universiteit Gent, wanneer de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent in 2010 “Visitatie” heeft, een evaluatie van de opleiding door het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Een inspectiegroep komt – net als in de architectuurscholen van Brussel en Leuven – drie dagen lang kijken en luisteren en stelt een kritisch rapport op waarbij deze architectuurscholen zowel afzonderlijk als vergelijkend geëvalueerd worden.

4. De enquête vormt de basis voor het nieuwe KoeBoekje met als thema Architectuuronderwijs, waarin naast een resem kritisch reflecterende en utopisch vooruitziende teksten, de resultaten van de enquete zullen verwerkt en gepresenteerd worden.

5. Deelnemers aan de enquête maken kans op prijzen. Zowel de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw als de loeiende koe schenken boeken weg!

De enquête wordt afgesloten aan het einde van de examenperiode, op zaterdag 30 januari 2010.