KoeRator

KoeRator brengt de studenten in contact met de ruime culture wereld buiten de besloten muren van de universiteit. Een reeks bezoeken aan tentoonstellingen en/of lezingen variërend van architectuur, beeldende kunst, tot fotografie, film…veelal gekoppeld aan een kleine verkenning van de stad waar we in beland zijn, en een zoektocht naar de hipste kaffees van die stad!
_________________________________________________________________________________________

Lezing Michaël Braungart (DE)

De Duitse chemicus Michaël Braungart werd bekend met zijn boek “Cradle to Cradle, Remaking the Way we Make Things” dat hij samen met architect William McDonough schreef in 2002. In de architectuur en stedenbouw zoekt Cradle to Cradle zo veel mogelijk aansluiting bij de ontwerpuitgangspunten zoals die in natuurlijke ecosystemen kunnen worden gevonden. Vanaf het begin van de ontwerpfase wordt expliciet gekeken naar de meerwaarde die natuurlijke materialen, (energie)bronnen en ecosystemen kunnen hebben voor de vastgoedontwikkeling. (De lezing wordt in het Engels gebracht)
____________________
plaats: C-Mine Cultuurcentrum, C-Mine 10, 3600 Genk, België
datum: woensdag 5 oktober 2011 om 20u15
prijs: 5 Euro
reservatie: uitingenk@genk.be
meer info: http://www.architectuurwijzer.be
______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________


Nu de bouwwerkzaamheden aan het MAS achter de rug zijn, nadert de eigenlijke opening van het nieuwe museum met rasse schreden. Één jaar voordien, vanaf 8 mei 2010, organiseren Antwerpen Open en het Museum aan de Stroom VOORUIT MAS!, een stadsproject met een verscheiden programma van rondleidingen in het nog leegstaande gebouw en lezingen, films en concerten in één van de MASpaviljoenen.

De programmatie vond inspiratie in de toekomstige inhoud van het nieuwe museum. Stad, stedelijkheid, erfgoed, kunst en architectuur zijn thema?s die bij alle activiteiten aan bod zullen komen.

Er worden lezingen gegeven door o.a. Paul Huvenne, Benjamin Verdonck, Bob Cools, Willem-Jan Neutelings en Manu Claeys. Enkele van de films die aan bod zullen komen zijn Man On Wire, Heavy Metal in Baghdad, Lost Persons Area, Demolition Office Barque en Any Way the Wind Blows. De zaterdagconcerten worden verzorgd door SWAN, Wim Henderickx, Eric Sleichim, Score Man en Stef Kamil Carlens.

Vanaf 26 april vindt u alle info op www.vooruitmas.be

Reserveren kan vanaf 3 mei op het nummer 03/225 56 23

________________________________________________________________________________________


________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Congo belge en images. Ongeziene beelden van Belgisch Congo uit het archief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Van 22.01.10 tem 16.05.10 in het FotoMuseum Provincie Antwerpen

Congo belge en images vormt de neerslag van een ‘ontdekkingsreis’ doorheen de immense fotocollecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Fotograaf Carl De Keyzer en architectuur-historicus Johan Lagae kozen bijna 100 zeldzame of nog nooit eerder gepubliceerde foto’s van Belgisch Congo uit de museumarchieven, waarvan het merendeel dateert uit de periode 1885–1908.

De tentoonstelling biedt geen historische overzicht van de fotografie in Belgisch Congo, en focust evenmin op de koloniale beeldvorming of het gebruik van foto’s in de koloniale propaganda. Ze plaatst daarentegen de koloniale fotograaf als auteur op de voorgrond. Via actuele reproductietechnieken worden beelden die stammen uit de vroege periode van de koloniale fotografie hier voor het eerst in hun volle detail getoond. Door de keuze voor onconventionele beelden die vaak in de archieven verborgen zijn gebleven, biedt Congo belge en images tegelijk ook een blik op een ongekende, complexe koloniale realiteit die ons dwingt het verleden van Belgisch Congo op een andere manier te bekijken.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een fotoboek uitgegeven bij uitgeverij Lannoo. In samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren.
________________________________________________________________________________________

Office Kersten Geers David Van Severen presenteert hun eerste monografische publicatie Seven Rooms, uitgegeven door Hatje Cantz. De titel verwijst naar de gelijknamige tentoonstelling in deSingel van vorig jaar. Het boek herneemt de tentoonstellingscatalogus en wordt nu zondag 10 januari voorgesteld in kunstcentrum deSingel, Antwerpen, om 16 uur.

Het bevat teksten van Enrique Walker en Moritz Küng en foto’s van Bas Princen en presenteert de belangrijkste architectuurprojecten van Office tot op heden. Begin maart wordt de publicatie eveneens voorgesteld in de Storefront Gallery in NYC.

Meer informatie kan u vinden bij uitgeverij Hatje Cantz
________________________________________________________________________________________

Op vrijdag 8 januari 2010 wordt door een groep architectuurstudenten een symposium georganiseerd. Deze bijeenkomst groeide organisch uit een atelieropdracht waarin de studenten zich een underground-rol ten aanzien van Architectuur aanmeten. Dit stelt hen in de mogendheid om Architectuur kritisch – vanop de zijlijn – te gaan bevragen.

Op het symposium komen zes externe sprekers elk vanuit hun vakgebied en bezorgdheid over de noodzaak van architectuur een lezing geven. Hiervoor hebben Kristof Crolla (Zaha Hadid Architects), Luc Binst (Crepain Binst Architecture), Wim Goes (Wim Goes Architectuur), Luc Deleu (T.O.P. Office), Johan Sanctorum (Visionair België) en Denis Dujardin (Denis.Dujardin.omgevingen) zich geëngageerd.

Het symposium komt voort vanuit een verregaande bezorgdheid over het huidige architectuurlandschap en de manier waarop ‘en masse’ nieuwe architecten afstuderen. Dit leidt tot een vervlakking van de moeder der kunsten. Als kinderen van deze tijd hebben de studenten aan de hand van vier deelgebieden (virtuele wereld, narratieve structuren, mentale constructies en publieke ruimte) getracht de maatschappij en architectuur te begrijpen.

Hun werk is opgevat volgens de drie-eenheid these, antithese en synthese. Het symposium is de gemene deler waar het volledige onderzoek uiteengezet zal worden. De these is een theoretisch onderzoek, de antithese houdt een kritisch bevragen van de architectuurtheorie in, terwijl in de synthese een ruimtelijk model gebruikt wordt om het consensusdogma waarin architectuur zich bevindt in vraag te stellen. De studenten wenden architectuur aan als middel om reactie en reflectie aan het weifelende subject te ontlokken. Architectuur wordt zo een methode.

De dag wordt afgesloten met een debat waarin studenten, docenten en professionelen met elkaar in discussie gaan. De inzet is niet om oplossingen te vinden, maar om kritische vragen op te werpen. Om een werkelijk architectuurdebat aan te zwengelen. Om dit medium op een verdiepende manier te hanteren volgen Marc Dubois, Bram Aerts, Martine De Maeseneer, Jo Van Den Berghe en Guy Van Kerckhoven de lezingen met argusogen. Hun taak is om inhoudelijke, kritische vragen te opperen. Zo hopen de studenten, als het even kan, een knuppel in het hoenderhok te gooien.

Meer informatie en inschrijving via de website
________________________________________________________________________________________

Op dinsdag 15 december vindt er aan de Universiteit Gent (aud. I) een informele studiedag plaats over de ‘N-W Euroopean Megalopolis’ (London-Randstad Holland-Ruhr-Vlaamse Ruit-Lille-Parijs. Aan de studiedag nemen studenten en onderzoekers deel van de architectuurscholen van Versailles, Lille en Gent. Op de vooravond, maandag 14 dec, geeft Floris Alkemade om 18u in aud G een lezing over de N-W European Megalopolis in het werk van OMA. Le séminaire est ouvert aux étudiants et collaborateurs de Ghent University
________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Op donderdagavond 3 december 2009 rollen 9 Gentse musea uitzonderlijk de rode loper uit voor de derde editie van de Museumnacht.

Het publiek kan er gratis binnenlopen om te genieten van de vaste collecties, de tijdelijke tentoonstellingen en tal van bijzondere activiteiten. De deelnemende musea zijn het S.M.A.K., De wereld van Kina, Kunsthal Sint-Pietersabdij, Het Huis van Alijn, het STAM, het Museum Dr. Guislain, het MIAT, het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het Design museum Gent.

Hun deuren blijven open van 18 tot 1 uur. De Museumnacht (After)Party start om 22 uur en vindt plaats in de nieuwe gebouwen van het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) op de Bijloke site.

Een aantal musea kijken over de grenzen heen en belichten een andere cultuur. Het MSK, het S.M.A.K. en Kunsthal Sint-Pietersabdij brengen China en het Midden-Oosten dichterbij. Het Design museum Gent toont Tsjechië in al zijn facetten en in De wereld van Kina krijg je het warm van de Afrikaanse ritmes.

In Het Huis van Alijn, het MIAT en het STAM staan respectievelijk geëngageerd filosoof Jaap Kruithof, etser, lithograaf en drukker Armand Heins en het geheugen als waardevol vermogen op het programma.

Kortom, de Gentse Museumnacht brengt voor ieder wat wils en is een must voor elke cultuurminnende nachtvlinder.

Volledige programma en meer info via de website
________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

4th International Architecture Biennale Rotterdam
Open City: Designing Coexistence
25 September 2009 – 10 Januari 2010 Rotterdam-Amsterdam

Met drie tentoonstellingen, een unieke samenwerking met de VPRO en een uitgebreid randprogramma van lezingen, filmvertoningen, debatten, workshops, een internationale masterclass en andere evenementen zet de vierde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) het najaar in het teken van de Open City.
Met Open City wordt een stad bedoeld die divers, levendig en sociaal duurzaam is en waar mensen zich cultureel, sociaal en economisch op een productieve manier tot elkaar kunnen verhouden.
Met het thema Open City: Designing Coexistence stelt de 4e IABR dus met name de sociale cohesie in onze steden aan de orde: hoe kunnen architecten en stedenbouwers concrete bijdragen leveren aan de duurzame kwaliteit van de stedelijke omgeving.

Over de hele wereld kampen steden met grote uitdagingen. Stadsbesturen hebben al te vaak te maken met een optelsom van problemen: niet goed functionerende infrastructuur, criminaliteit, de dreiging van terrorisme, armoede, vervuiling, slechte huisvesting en een groeiende kloof tussen de formele en de informele stad; een kloof die voor miljarden mensen beperkte of zelfs geen toegang betekent tot onderwijs, openbaar vervoer, gezondheidszorg, informatie en de formele economie. Toch wordt een consequente en integrale aanpak van de stedelijke ontwikkeling maar zelden als politieke prioriteit gezien, zeker niet op (inter)nationaal niveau. De visie op de toekomst van de stad is gedateerd, versplinterd en ontoereikend. Maar steeds meer mensen (tot wel 75% van de wereldbevolking rond 2050, zo wordt voorspeld) leven in de stad, en vooral de grote steden zijn de aanjagers van de wereldeconomie. Ook zijn zij verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de CO2 uitstoot. De steden zijn daarmee de sleutels tot de toekomst en in de 21e eeuw zullen zij in veel opzichten belangrijker zijn dan landen. Maar alleen als zij in sociaal en cultureel opzicht robuust, divers en veerkrachtig zijn, economisch levensvatbaar, ecologisch duurzaam en bovendien veilig en open naar de wereld, alleen dan zullen zij hun traditionele belofte kunnen blijven waarmaken, en de plekken blijven waar steeds meer mensen zich kunnen richten op hoe een beter bestaan op te bouwen voor zichzelf en voor de ander.

http://www.iabr.nl/
________________________________________________________________________________________

oude KoeRator activiteiten

LEZING DOOR VALERIO OLGIATI
woe 25/11 19:00 Henry le Boeufzaal BOZAR

BELANGRIJK: Aangezien Ogliati dit jaar curator is van the concrete
design competition kan je als student gratis binnen op deze lezing,
mits online inschrijving via http://www.bozar.be

Aangezien het in kudde altijd leuker is dan alleen:
Afspraak op perron 10 voor de trein Gent Sint-Pieters – Brussel Centraal om 18:10.Valerio Olgiati (1958) groeide de afgelopen jaren uit tot een van de belangrijkste architecten van het moment. Zijn oeuvre bestaat uit een reeks duizelingwekkende gebouwen én ontwerpen, die snel erkend
werden als meesterwerken van de hedendaagse architectuur en die gepubliceerd werden in gerenommeerde tijdschriften en monografieën. Zijn belangrijkste werk omvat de school te Paspels, das Gelbe Haus in
Flims, het K+N huis in Wollerau, de nieuwe universiteit van Luzern, een huis in Sari d?Orcino te Corsica, een kleine woning in Rotterburg (Duitsland), het huis voor de muzikant Bardill te Scharans en het museum voor het Zwitserse Nationale park in Zernez.
Olgiati staat aan het hoofd van een architectenbureau in Flims, Zwitserland en is hoogleraar architectuurontwerp aan de Accademia di Architettura, Università della Svizzera Italiana te Mendrisio. Hij
was gastprofessor aan de Architecture Association in Londen, het ETHZ en de Cornell University in Ithaca, NY. Recent kreeg hij de prestigieuze Kenzo Tange leerstoel en een hoogleraarschap aangeboden
aan de Harvard University Graduate School of Design. Zijn werk werd herhaaldelijk bekroond met prijzen als de German Architecture Prize Appreciation Honor (1993), The Best Building in Switzerland (1998 en 1999), de International Architecture Prize Appreciation for Contemporary Architecture in the Alps (1999) én de Swiss Concrete Award (2001).
Dit jaar is Valerio Olgiati curator van de vierde editie van de internationale Concrete Design Competition en in dit kader komt hij een lezing geven in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel.

________________________________________________________________________________________

leerstoel-charles-vermeersch-2009_xaveer-de-geyter

Op donderdag 30 april 2009 vindt de jaarlijkse leerstoel Charles Vermeersch plaats. Na Bob Van Reeth, Wim Cuyvers, Willem-Jan Neutelings en Luc Deleu is Xaveer De Geyter de leerstoelhouder voor 2008-2009.

Vakgroep Architectuur en Stedenbouw (VA&S)  nodigt u van harte uit om de uitreiking van de leerstoel Charles Vermeersch 2008-2009 bij te wonen. Deze vindt plaats om 19u in de tijdschriftenleeszaal van de Universiteitsbibliotheek  De Boekentoren. Op het programma staat een lezing van Xaveer De Geyter. Professor Maarten Delbeke spreekt de laudatio uit.

Xaveer De Geyter studeerde af in 1981 en werkte vanaf 1983 samen met Rem Koolhaas voor het Office for Metropolitan Architecture (OMA) aan projecten zoals het wedstrijdontwerp voor de Sea Terminal in Zeebrugge (1989) en de Villa dall’ Ava in Parijs (1991). De Geyters eigen praktijk (vanaf 1988) is een rigoureuze voortzetting van de thema’s die OMA onderzoekt, zoals blijkt uit zijn bijdragen aan het Euralille project in Rijsel.

Na een opgemerkte inzending in 1983 voor het Europakruispunt in Brussel i.s.m. Willem Jan Neutelings, Stéphane Beel en Arjan Karssenberg realiseerde hij verschillende bescheiden ontwerpen, zoals een eengezinswoning in Brasschaat (1990-92). De Geyter onderscheidde zich met tal van opmerkelijke wedstrijdontwerpen, o.a. een nieuw ontwerp voor het Europakruispunt (1998), een project voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen (2000), en stedenbouwkundige studies (Ilôt St-Maurice te Rijsel (1996-2005), uitbreiding in zee te Monaco (2002), stationsomgeving Schaarbeek (2001/2002)).

In 2000 won hij samen met Stéphane Beel een wedstrijd voor de heraanleg van de site St.-Pietersnieuwstraat, waarin ook de uitbreiding van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen en het Monovolume van de Universiteit Gent kadert. Daarnaast realiseerde De Geyter vijf woontorens in Breda (2002). In 2008 won hij de wedstrijd voor het nieuwe commissariaat van de lokale en federale politie in Kortrijk.

http://www.xdga.be/ ;http://www.architectuur.ugent.be/

__________________________________________________________________________________________

oase-75-a1_2

In september 2008 vierde OASE, tijdschrift voor Architectuur zijn 25-jarig bestaan. OASE deed dat in stijl, met een speciaal jubileumnummer, een lezing van architectuurhistorica Beatriz Colomina (Princeton University), een debat onder leiding van Christine de Baan, met Lara Schrijver, Maarten Delbeke, Gerard van Zeijl en Dirk van den Heuvel en een tentoonstelling met een overzicht van alle nummers van OASE die te zien was in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

Deze tentoonstelling is sindsdien op reis. Na te zijn getoond in Helsinki en Berlijn, en vooraleer door te reizen naar London, Parijs, Wenen, en Yale, is de tentoonstelling van 20 maart tot 30 april 2009 in Brussel te zien in de architectuurschool La Cambre.

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt op donderdag 30 april door OASE in samenwerking met La Cambre een rondetafel georganiseerd waarin met studenten van diverse architectuurscholen in België zal worden gedebatteerd over de rol en betekenis van tijdschriften in een architectuuropleiding. Als afsluiting van het programma zal Hélène Jannière een publieke lezing houden over het belang van tijdschriften vanuit het perspectief van de onderzoeker/historicus.

De loeiende koe doet een interventie op het rondetafelgesprek over de rol die de loeiende koe en specifiek het koeboekje vervuld in onze opleiding en op welke manier het medium van een koeboekje kan ingezet worden om de gaten in het curriculum in te vullen.

Voor OASE schrijven van onze vakgroep onder andere Johan Lagae, Bart Verschaffel, Kersten Geers, Tijl Vanmeirhaeghe, Maarten Van Den Driessche, Wouter Davidts, Christophe van Gerrewey, Pieter Uyttenhove en Guy Chatel

http://www.oase.archined.nl/index2.html ;
http://www.lacambre-archi.be/ ;
http://www.naipublishers.nl/oase/index.html

_________________________________________________________________________________________

tickle-your-catastropheneutelings1

lezing-office-desingel

officeklein

LEZINGEN_AFFICHE.indd

2008047_desmet_03-1

Naamloos-1

Advertisements