Congo Belge en images – Johan Lagae en Carl De Keyzer

Congo belge en images. Ongeziene beelden van Belgisch Congo uit het archief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Van 22.01.10 tem 16.05.10 in het FotoMuseum Provincie Antwerpen

Congo belge en images vormt de neerslag van een ‘ontdekkingsreis’ doorheen de immense fotocollecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Fotograaf Carl De Keyzer en ingenieur-architect Johan Lagae kozen bijna 100 zeldzame of nog nooit eerder gepubliceerde foto’s van Belgisch Congo uit de museumarchieven, waarvan het merendeel dateert uit de periode 1885–1908.

De tentoonstelling biedt geen historische overzicht van de fotografie in Belgisch Congo, en focust evenmin op de koloniale beeldvorming of het gebruik van foto’s in de koloniale propaganda. Ze plaatst daarentegen de koloniale fotograaf als auteur op de voorgrond. Via actuele reproductietechnieken worden beelden die stammen uit de vroege periode van de koloniale fotografie hier voor het eerst in hun volle detail getoond. Door de keuze voor onconventionele beelden die vaak in de archieven verborgen zijn gebleven, biedt Congo belge en images tegelijk ook een blik op een ongekende, complexe koloniale realiteit die ons dwingt het verleden van Belgisch Congo op een andere manier te bekijken.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een fotoboek uitgegeven bij uitgeverij Lannoo. In samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren.

Johan Lagae werd geïnterviewd door Heidi Lenaerts op Klara in het cultuurprogramma Babel. U kan het interview opnieuw beluisteren www.klara.be.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.