maa 27.04 KoeLeest | Revisiting New Brutalism (19h aud K)

revisiting-new-brutalism_a56

In het Verenigd Koninkrijk van de naoorlogse periode van de vorige eeuw woedden hevige discussies over de toekomst van de moderne architectuur en stedenbouw, wellicht meer dan in enig ander Europees land. Alison en Peter Smithson namen hierin een bijzonder vooraanstaande en radicale positie in als leden van de Independent Group en Team 10. Begin jaren 50 werden zij bekend als pleitbezorgers van het New Brutalism met hun gebouw voor de Hunstanton Secondary School en tentoonstellingsinstallaties die zij maakten samen met hun kunstenaarsvrienden Eduardo Paolozzi en Nigel Henderson. New Brutalism betekende zowel een vernieuwing als continuering van de moderne traditie. Daarnaast absorbeerde het de discussies over het Picturesque, townscape en het zogenaamde New Humanism zoals dat werd uitgedragen door Pevsner. Het New Brutalism is dan ook een van de belangrijkste Britse bijdragen aan de architectuur van de twintigste eeuw.

Na afloop zal de film Hauptstadt Berlin (1959, ca. 12 minuten) worden vertoond, gemaakt door John McHale met muziek (jazz en musique concrète) van Frank Cordell.

Dirk van den Heuvel is architect en als hoofddocent verbonden aan de leerstoel Woningbouw van de TU Delft. Samen met Max Risselada werkte hij aan tentoonstellingen en publicaties over Team 10 en Alison en Peter Smithson; onder meer ‘From the House of the Future to a house of today’ voor het Londense Design Museum, en ‘Team 10 : In Search of a Utopia of the Present’ voor het NAi Rotterdam. Hij is eveneens curator van de tentoonstelling ‘Changing Ideals : Re-thinking the House’ in het NAi Maastricht, nog te zien tot en met 30 april.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.